MENU

Inschrijfformulieren toevoegen aan je website met MailChimp


Signup Forms - MailChimpOnlangs hebben wij een nieuwe versie uitgebracht van het E-book: De Nederlandse Handleiding MailChimp. Dit naar aanleiding van de update die MailChimp heeft doorgevoerd in juni 2013. Door een relatie van ons zijn wij er op geattendeerd dat het toevoegen van formulieren aan je website niet naar voren komt in dit E-book. Inderdaad, een terechte constatering. Daarom leggen wij in dit blog uit hoe je deze functionaliteit toepast. Daarnaast hebben we ons huidige E-book ook aangevuld met dit onderdeel.

Inschrijfformulieren (Signup Forms)

Naast het (handmatig) toevoegen van contacten kunnen geïnteresseerden zich ook zelf inschrijven voor je nieuwsbrief, via Signup Forms. Kies de lijst waarvan je het inschrijfformulier op de website wilt laten terugkomen. Wanneer bezoekers zich via dit formulier aanmelden worden zij automatisch toegevoegd aan de lijst in MailChimp.

Signup Forms - MailChimp

In dit scherm heb je een aantal keuzes:

 1. General forms
 2. Embedded forms
 3. Form intergrations

General forms

General forms zijn de algemene formulieren van MailChimp. Hieronder valt het inschrijfformulier, maar onder andere ook het uitschrijfformulier en automatische e-mails bekijken en bewerken.

URL van inschrijfformulier

Tevens kan je hier de URL van het inschrijfformulier van de specifieke lijst terugvinden. Als je geen volledig inschrijfformulier op je website wilt plaatsen, maar alleen een link die naar het formulier verwijst, kun je deze url gebruiken.

Create forms - MailChimp

Het vertalen van alle formulieren en automatische e-mails

Misschien dat het je al was opgevallen, alle formulieren en e-mails zijn standaard in het Engels. De kans is groot dat je (hoofd-) doelgroep Nederlands is. Dan is het beter om al deze formulieren en e-mails te vertalen. Dit kan via het tabje Translate it, waarbij je default language op Dutch kunt zetten.

Wij raden aan om auto translate aan te vinken, zodat je niet alles handmatig hoeft te vertalen. Wel is het verstandig om alle formulier en e-mails na te lopen om te kijken of alle formulieren ook daadwerkelijk zijn vertaald naar het Nederlands.

Translate it - MailChimp

Embedded forms

Met embedded forms plaats je het inschrijfformulier in je website, zoals in het voorbeeld hieronder, afkomstig  van onze website.

Embedded forms - MailChimp-

Hier heb je een aantal opties in. Zo heb je verschillende opmaken (Classic, Super Slim en Naked), maar kun je ook de velden binnen het formulier nog enigszins wijzigingen. Wij kiezen er vaak voor om de Naked form te gebruiken, zodat het formulier kan worden opgenomen in de opmaak van de website.

Embedded form code - MailChimp

Wanneer je eenmaal de juiste instellingen en opmaak hebt gekozen, kun je het formulier toevoegen aan je website (Copy/paste onto your site). Hiervoor is wel wat kennis van code vereist. Het is verstandig om dit door je eigen webbouwer te laten doen. Mocht dit niet lukken, dan kun je ook contact met ons opnemen.

Form integrations

Indien je website een Content Management Systeem (CMS) als WordPress heeft of wanneer je sociale media als Twitter of Facebook gebruikt, kun je het inschrijfformulier ook via deze systemen integreren.

WordPress

Binnen WordPress kan je een plugin voor MailChimp downloaden. Na installatie hoef je alleen je inloggegevens in te vullen en de juiste lijst te kiezen. Eventueel kun je het formulier ook nog vormgeven.

Embedded form code - MailChimp

Tot slot

Met MailChimp kun je gemakkelijk formulieren toevoegen aan je website. Tevens worden de gegevens die bezoekers invullen direct toegevoegd aan de betreffende lijst in MailChimp. Dit bespaart je een hoop werk.

Heb je vragen over het toevoegen van formulieren met MailChimp of wil je meer weten over andere functionaliteiten met dit programma? Laat het ons weten!

Over de auteur

Thomas Morel | Oud medewerker | +31 (0)20 737 0378 |

34 reacties

 1. Paula Groote schreef:

  dag thomas,
  Is het ook mogelijk om het inschrijfformulier in twee talen aan te bieden? Nederlands op mijn Nederlandse site en Engels op de Engelse variant?

  • Thomas Morel schreef:

   Dag Paula,

   Dank voor je reactie. Het is inderdaad mogelijk om jouw inschrijfformulier in twee talen op de website op te nemen. Dit vereist wel enige technische kennis. Het formulier dat je aanmaakt via Embedded Form bevat verschillende labels, zoals bijvoorbeeld Voornaam, Achternaam, Bedrijf en E-mailadres. Deze html-code sla je op en plaats je in de Nederlandstalige versie van je website. Vervolgens keer je terug naar het formulier en vertaal je deze labels naar het Engels. Dus Name, Last name, Company en Emailadress. Ook deze html-code sla je op, maar plaats je in de Engelstalige versie van je website. Als je geen kennis hebt van html raad ik je aan om dit door een programmeur te laten doen. Als je nog vragen hebt, hoor ik deze graag. Bellen of mailen mag ook!

 2. Masha schreef:

  Hoi Thomas,

  De webwinkel waarvoor ik werk maakt al lange tijd gebruik van MailChimp. Nu zou ik graag het bevestigingsformulier wat je in je mail krijgt nadat je je op de site hebt aangemeld voor de nieuwsbrief in onze huisstijl willen opmaken.

  Is dit mogelijk?
  Moet ik dan Form integration gebruiken?
  Onze website maakt gebruik van CMS en er is een WordPress element in geïntegreerd als blog.

  Ik moet erbij zeggen dat ik prima een MailChimp campaign kan opmaken, maar verder geen held ben op het gebied van CMS e.d.

  Gr. Masha

 3. Thomas Morel schreef:

  Hi Masha,

  Dank voor je reactie (vraag). Wanneer je in MailChimp de lijst selecteert waar de aanmeldingen in terecht komen zie je in de horizontale menubalk Signup forms staan. Vervolgens kies je voor General Forms en selecteer je daarna de “Opt-in confirmation email”. Via de tab design it kun je het bericht nu aanpassen. In dit geval blijft de stijl van MailChimp behouden.

  Een andere mogelijkheid (mits je een betaalde account hebt) is om te schakelen naar “advanced mode”. Deze optie vind je onderaan in ditzelfde scherm in een kleiner letterype. Via deze mode kun je alles naar wens aanpassen, maar dan moet je wel verstand hebben van html en css. Wellicht ken je een programmeur die dit voor je in orde kan maken. Hier nog een link met meer informatie > http://kb.mailchimp.com/lists/signup-forms/advanced-form-customization#Switch-to-Advanced-Mode

  Neem contact met ons op als je er niet uitkomt. Succes met MailChimp!

 4. Giel schreef:

  Hoi Thomas,

  Ik ben voor een vereniging een Mailchimp account aan het opzetten. Nu kan je daar kiezen om bij elke gebeurtenis meteen een mailtje te krijgen, alleen de maandelijkse nieuwsbrief of eens per jaar.
  In het aanmeldformulier kan ik die velden opnemen.

  Maar als iemand zich uitschrijft bij één van deze dan vlieg je helemaal uit het systeem.

  Vaak zie je ik bij uitschrijven van nieuwsbrieven de mogelijkheid om te kiezen of je je voor alle mailing uitschrijft of maar voor een paar.

  Kan dat niet bij Mailchimp?

  Alvast bedankt,
  Giel

  • go2people schreef:

   Beste Giel,

   Thomas is met vakantie, dus ik beantwoord even je vraag.

   Het aanpassen van de uitschrijf-mogelijkheid binnen MailChimp is helaas niet mogelijk. Wat ik aanraadt om te doen is bij de uitschrijf link in je nieuwsbrief een kopje met bijv. Teveel e-mails? te plaatsen en daarbij een extra link met: Werk je voorkeuren bij of Pas je profiel aan.

   Als link kan je de volgende merge-tag gebruiken: *|UPDATE_PROFILE|*

   Neem contact met ons op als je er niet uitkomt.

   Met vriendelijke groet,

   Niels

 5. Richelle schreef:

  Bedankt voor jullie tip. Ik zie alleen geen knop om de vertalen uit te voeren. Kan dat kloppen? De vormgeving ziet er sowieso anders uit. Misschien een nieuwere versie?

 6. karin schreef:

  Ik heb een inschrijfformulier gemaakt en gepubliceerd op Facebook. Ik kan via de lijst subscribers zien dat er nieuwe inschrijvingen zijn.

  Kan ik ook een notificatie instellen? Dus dat ik een mailtje ontvang als er iemand zich heeft ingeschreven?

  Groetjes en mooi weer,
  Karin

  • Thomas Morel schreef:

   Beste Karin,

   Rechtsboven in het scherm vind je altijd jouw accountnaam terug. Wanneer je daar overheen beweegt met de muis klapt er een drop-down menu open. Kies vervolgens voor Account. In het horizontale menu dat nu verschijnt kies je voor Account settings/Account details. Scroll helemaal naar beneden en kies bij Email from MailChimp waar je allemaal berichten over wilt ontvangen.

 7. Robbert Paul schreef:

  Hi Thomas, (allereerst, wat grappig je hier nu tegen te komen! ;-)),

  Ik ben bezig met mijn wordpress site zelf op te bouwen. Het lukt mij nog niet om verschillende mailchip formulieren aan verschillende pagina’s te koppelen en om “nieuwsbrief” boven het formulier van mailchip weg te halen. Hoe doe ik dat?

  Groet,
  Robbert Paul

 8. Hoi Thomas,

  Ik heb een mailchimp account, met een inschrijfformulier op mijnw website, waarmee mensen zich kunnen inschrijven voor mijn nieuwsbrief. Nu heb ik ook nog iets anders waar mensen zich voor in kunnen schrijven, kan ik dat via hetzelfde mailchimp account doen? zo ja hoe?

  met vriendelijke groet,

  Liselotte Verbeek

  • Thomas Morel schreef:

   Hi Liselotte,

   Ja, dat kan! Ik weet natuurlijk niet waar bezoekers van jouw website zich nog meer voor kunnen inschrijven, maar de gemakkelijkste manier is om een nieuwe lijst aan te maken, zodat je tevens een nieuw formulier kunt aanmaken. Dit formulier integreer je op de betreffende plek in de website. Alle bezoekers die zich via dit formulier inschrijven komen dan ook in die lijst.

   Een andere manier is, wanneer je met een WordPress website werkt, om MailChimp te koppelen aan je WordPress formulieren. In dat geval kun je voor groepen binnen één lijst formulieren aan maken.

   Neem anders even contact met ons op wanneer je er niet uitkomt.

 9. Steven schreef:

  Beste Thomas,

  Ik heb een bestaande lijst geüpload naar Mailchimp van uit ons CRM systeem. Onze sales organisatie doet mutaties in ons CRM systeem en de mutaties wil ik weer uploaden naar de bestaande mailchimp lijst kan dat? voor als nog voegt Mailchimp alleen nieuwe contacten toe.

  Hoor graag van je, Steven

  • Thomas Morel schreef:

   Beste Steven,

   Dat kan. Zorg er dan wel voor, wanneer je de gemuteerde contacten upload, dat je het vinkje “If this person is already on my list, update their profile” aanvinkt.

 10. Henk Jan schreef:

  Beste Thomas,

  Ik heb verschillende nieuwsbrieflijsten en laat mensen op verschillende manieren inschrijven. Mensen kunnen zich inschrijven via een embedded formulier in de footer maar ook bij een bestelling en daar een vinkje aan te zetten.

  Kan ik ergens terug zien via welke manier mensen op mijn lijst zijn gekomen?

  Groeten,
  Henk Jan

  • Thomas Morel schreef:

   Beste Henk Jan,

   Voor zover ik weet kun je dit niet direct in MailChimp zien. Wel kun je in een event tracking code achter beide inschrijfbuttons plaatsen, zodat je in Google Analytics kunt meten hoe vaak op beide buttons wordt geklikt.

 11. Henk Spoelstra schreef:

  Onze vereniging maakt gebruik van Mailchimp voor de nieuwsbrief. We organiseren binnenkort een excursie. Is het mogelijk om ook een aanmeldingsformulier toe te voegen?

  • go2people schreef:

   Beste Henk,

   Bedankt voor je vraag!

   De inschrijfformulieren die beschreven worden in deze blogpost zijn bedoeld om mensen zich in te laten schrijven voor een nieuwsbrief in MailChimp. Inschrijven voor een activiteit (zoals een excursie) zijn deze formulieren niet specifiek voor ontworpen, maar als je dit wil zou je ze wel daarvoor kunnen gebruiken.

   Je kunt dan het beste een aparte contactenlijst aanmaken in MailChimp voor mensen die meegaan op excursie, in de instellingen van die contactenlijst kun je dan speciale velden aanmaken voor de specifieke gegevens die je aan excursie-deelnemers zou willen vragen. Die velden kan je dan ook opnemen in je inschrijfformulier. De deelnemers worden als ze zich aanmelden dan in die speciale MailChimp-contactlijst geplaatst dus dan heb je daar al je aanmeldingen bij elkaar.

   In onze Nederlandse Handleiding MailChimp (te downloaden als e-book op https://go2people-websites.nl/download/de-nederlandse-handleiding-mailchimp/ ) kun je terugvinden hoe je contactenlijsten kunt aanmaken in MailChimp.

   Veel succes; neem gerust contact met ons op als je er niet uitkomt!

 12. Kristie schreef:

  Hoi Thomas,

  Wij zouden graag een formulier aan willen maken waarbij er een checkbox is toegevoegd ‘Ja, ik wil graag vaker informatie ontvangen’. De mensen die dit aanvinken zouden dan in een aparte lijst in Mailchimp moeten komen zodat we kunnen zien wie vaker een mailing wil ontvangen. De mensen die zich aanmelden via het formulier maar deze checkbox niet aanvinken ontvangen slechts 1 maal een mailing.

  Hoe kunnen we dit realiseren?

  • go2people schreef:

   Beste Kristie,

   Dank voor je vraag! Hiervoor dien je eerst binnen je bestaande MailChimp-contactenlijst een Groep aan te maken.

   Dit doe je door in je contactenlijst naar Manage contacts > Groups te gaan en dan op “create groups” te klikken. Daar laat je de optie “checkboxes” aanstaan (daar staat hij standaard op) en de group category noem je dan “vaker informatie ontvangen”. Bij Group Names vul je bij de bovenste in “ja, ik wil graag vaker informatie ontvangen” aan en de andere Group names laat je leeg. Sla de nieuwe groep op.

   Als je daarna je sign-up form gaat aanmaken, dan staat daar je nieuwe groep standaard in opgenomen als checkbox. Mensen die deze checkbox aanvinken worden dan automatisch in je groep “vaker” geplaatst.

   Als je daarna vervolgmailings gaat versturen vanuit MailChimp, dan kun je bij de recipients instellen dat je de mail alleen naar deze specifieke groep wilt sturen.

   Neem gerust contact met ons op als je hier extra info over wilt.

 13. Hallo Thomas,
  Alle formulieren voor de inschrijvers zijn juist vertaald en werken goed. Ik krijg echter notificaties van wijzigingen/uit- en inschrijvingen nog steeds gedeeltelijk in het Engels. Bijv. als titel “Your list has lost a unsubscriber”. Waar kan ik die vinden en aanpassen?

 14. Johan schreef:

  Hoi vraagje.
  Ik wil mails versturen via mailchimp.
  Maar als ik een test mail verstuur kom de mail aan in de andere mailbox.
  Je heb prorietijd en nog een en hij komt niet bij glorietijd aan maar bij andere.
  Daarom heb ik mailchimp genomen dat de mail aankomt.maar dan werk het niet zoals het hoord

  • go2people schreef:

   Dag Johan,

   Als ik je vraag goed lees dan valt het je op dat de e-mails die je met MailChimp verstuurd niet altijd in de map prioriteit binnenkomt. Helaas is het niet zo dat de e-mails die verstuurd worden via MailChimp altijd met prioriteit in de inbox van ontvangers terecht komt. Soms komen e-mails in de spam-box of reclame-folder terecht. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben. Onder andere de kwaliteit van de e-mailadressen waarnaar je verstuurd en de persoonlijke instellingen van de ontvangers.

   Wanneer je zelf het e-mailadres aan je contactenlijst toevoegt zou de e-mail in je eigen inbox goed moeten binnenkomen!

   Laat je ons weten of dit je verder helpt?

   Sander

 15. Beer Flik schreef:

  Hoe kun je als je in MailChimp sign-up forms hebt gemaakt, die uiteindelijk naar 1 lijst terechtkomen, de respons op je verschillende sign-up forms zien? Hierbij gaat het mij erom dat ik wel aantallen subscribers zie (van betreffende sign-up form), maar niet de namen. Zodoende kan ik de respons niet afhandelen. Ik kan alleen onder ‘Audience’ de lijst met namen zien van de basislijst die wij gebruiken. Maar dus niet van de respondenten op een sign-up form.

  • go2people schreef:

   Hoi Beer,

   Wij willen graag je vraag beantwoorden, maar het is ons niet helemaal duidelijk wat je bedoelt met ‘respons’. Kun je dit nader toelichten? Dan kunnen we je vraag beter beantwoorden.

   Met vriendelijke groeten,
   Nigel

 16. Liliane schreef:

  Volgens mij was het vroeger mogelijk om i.p.v. het standaard “subscribe” form van MailChimp een URL in te voeren van een eigen aanmeldformulier (op de eigen website) dat gekoppeld is met PerfectView. Hierdoor worden nieuwe aanmelders op je nieuwsbrief automatisch ingevoerd in PerfectView. Na de update van MailChimp lukt dit niet meer. Ik ben dus op zoek naar een mogelijkheid om een eigen URL te koppelen aan de button “abonneren” in de “goodbye mail”. Heb jij enig idee hoe ik dat voor elkaar kan krijgen?
  Alvast bedankt!

  • go2people schreef:

   Hoi Liliane,

   Ik heb naar je vraag gekeken en volgens mij is het niet mogelijk om automatisch een URL te koppelen aan de button ‘abonneren’ in de ‘goodbye mail’. Als je dat zou willen moet dit denk ik geprogrammeerd worden.
   Als je hier nog vragen over hebt hoor ik dat natuurlijk graag.

   Met vriendelijke groeten,
   Nigel

 17. saskya angevare schreef:

  bedankt voor de duidelijk uitleg. Ik stuit op een probleem met de sign up forms dat het niet terug te zien is in mijn subscribers. ( toen ik het net had toegevoegd wel, had 9 aanmeldingen daarna niet.
  Als ik zelf ( wel op een Android toestel) inschrijf krijg ik dit ook niet te zien in de subscribers lijst. Wat gaat fout?

  • go2people schreef:

   Beste Saskya,

   Dit kan verschillende oorzaken hebben.
   – Er is te weinig tot geen verkeer.
   – Wanneer een e-mailadres al in de lijst staat, wordt deze niet opnieuw toegevoegd aan de lijst met subscribers.
   – Is de dubbel opt-in geactiveerd? Hierdoor moeten gebruikers eer op een link klikken in de bevestigingsmail voordat zij toegevoegd worden aan de lijst.
   – Elke Audience heeft zijn eigen signup form. Let op dat je de juiste lijst bekijkt.

   Hopelijk is het nu wat duidelijker. Lukt het nu wel Ik hoor het graag als het nog niet lukt.

   Met vriendelijke groeten,
   Nigel Kuway

 18. Miranda schreef:

  Goedenavond, ik kan nergens vinden hoe ik een automatisch antwoord kan toevoegen aan een inschrijfformulier…. heb jij tips of een link. Alvast bedankt. Gr, Miranda

  • go2people schreef:

   Dag Miranda,
   Bedankt voor je reactie. Indien je gebruikmaakt van de signup form van MailChimp zelf, kan je ook gebruikmaken van de ‘signup thank you page’ die wordt getoond zodra de gebruiker zich heeft ingeschreven via de signup form van MailChimp. Deze verschillende formulieren van MailChimp bevinden zich onder Audience > Manage Audience > Signup Forms > Form builder.
   Hopelijk lukt het nu! Als je nog vragen hebt dan hoor ik dat natuurlijk graag.
   Groeten,
   Nigel Kuway